subtilitas
subtilitas:

Junya Ishigami’s proposal for a house in a little forest, Japan. An interesting project for a house that combines the needs of everyday living with the novelty and escape of a vacation home (click image for big).
The house rises a total of eleven stories; each floor is dedicated to a single, small square room. The basic functions suited for daily life are located in the bottom few floors where they are accessible to the occupants and where the majority of habitation will occur. With no elevator servicing the structure, the upper floors involve a journey; one is able to gradually escape the familiarity of the everyday while still circulating within the same house. The views of the surrounding landscape also transform as one climbs; from the field of tree trunks at ground level, to the canopy of the forest around the 6th floor, to ultimately arriving above the tree line with views to the surrounding mountains at the roof deck. The boundary between the home and the retreat becomes blurred; by ascending, the owner has the ability to chose how far removed they become from the facets of daily life.
Own scan from here.

subtilitas:

Junya Ishigami’s proposal for a house in a little forest, Japan. An interesting project for a house that combines the needs of everyday living with the novelty and escape of a vacation home (click image for big).

The house rises a total of eleven stories; each floor is dedicated to a single, small square room. The basic functions suited for daily life are located in the bottom few floors where they are accessible to the occupants and where the majority of habitation will occur. With no elevator servicing the structure, the upper floors involve a journey; one is able to gradually escape the familiarity of the everyday while still circulating within the same house. The views of the surrounding landscape also transform as one climbs; from the field of tree trunks at ground level, to the canopy of the forest around the 6th floor, to ultimately arriving above the tree line with views to the surrounding mountains at the roof deck. The boundary between the home and the retreat becomes blurred; by ascending, the owner has the ability to chose how far removed they become from the facets of daily life.

Own scan from here.

mon-o-logue

The ancestor of BIG’s mountain

formfollowsfunctionjournal:

Alexandra Road, Camden, London. Every Architects dream or nightmare, depending on their stance on housing. The Estate of 520 flats and maisonettes was designed by Neave Brown in 1968, completed in 1978 applying the principles of the london terrace house to the design of high density public housing on an enormous scale. It is constructed from site cast, board marked white, unpainted reinforced concrete. In 1993 it was awarded Grade II listed status of special architectural and historical interest.